Hovězí maso by mělo být spíše tučnější, tak 15-20 % tuku, ideální je přední hovězí (například krk). Je vhodné ho mlít až před grilováním, ne dlouho dopředu a těsně po vyndání z lednice, za co nejnižší teploty. Tím zabráníte oddělování tuku při mletí. Nepoužíváme rozmrazované nebo dlouho uskladňované maso.
Vytvarujeme z masa placku s malým důlkem uprostřed,o něco větší, než je hamburgerová houska, a jenom ji jemně posolíme a opepříme těsně před položením na gril(nebo dáme sůl a pepř do hmoty těsně před tvarováním placky). Masovou placku položíme na rozpálený gril, mírně ji přitlačíme a necháme do poloviny propéct bez otáčení (zhruba 5 minuty na každou stranu u 250g). Díky přitlačení na začátku se maso nevyboulí a nezkroutí, takže je není potřeba nijak tvarovat. V polovině pečení otočíme, na maso dáme plátek sýra a necháme rozpustit. Nikdy burger neotáčíme více než jednou z důvodů omezení teplotních šoků. Po grilování necháme maso chvíli na talíři odpočinout, aby do sebe vtáhlo zpět šťávy, které se grilováním uvolnily, a nepromáčeli nám housku. Mezitím si rozkrojíme housky a necháme na grilu na chvilku z vnitřních stran otoustovat. Nakonec vrstvíme spodní polovinu housky s kečupem, salát, maso se sýrem, kolečka cibule, plátek kysele okurky, plátek rajčete a majonézou pomazaná horní část housky.