User Tools

Site Tools


recepty:hlavni_jidla:hamburger

Hamburger

Ingredience pro 4 porce

  • 4 hamburgerové housky – briošky
  • 4 lžičky kečupu
  • 4 Listy salátu nebo svazek rukoly
  • 600 g čerstvě mletého hovězího předního masa
  • 4 plátky chuťově výraznějšího sýra (například gouda nebo čedar)
  • 4 plátek kyselé okurky
  • 1 rajče
  • 1 malá červená cibule
  • 4 lžičky majonézy (dochucena citronovou šťávou, petrželkou a česnekem)
  • sůl
  • pepř

Výběr a mletí masa

Hovězí maso by mělo být spíše tučnější, tak 15-20 % tuku, ideální je přední hovězí (například krk). Je vhodné ho mlít až před grilováním, ne dlouho dopředu a těsně po vyndání z lednice, za co nejnižší teploty. Tím zabráníte oddělování tuku při mletí. Nepoužíváme rozmrazované nebo dlouho uskladňované maso.

Postup přípravy

Vytvarujeme z masa placku s malým důlkem uprostřed,o něco větší, než je hamburgerová houska, a jenom ji jemně posolíme a opepříme těsně před položením na gril(nebo dáme sůl a pepř do hmoty těsně před tvarováním placky). Masovou placku položíme na rozpálený gril, mírně ji přitlačíme a necháme do poloviny propéct bez otáčení (zhruba 5 minuty na každou stranu u 250g). Díky přitlačení na začátku se maso nevyboulí a nezkroutí, takže je není potřeba nijak tvarovat. V polovině pečení otočíme, na maso dáme plátek sýra a necháme rozpustit. Nikdy burger neotáčíme více než jednou z důvodů omezení teplotních šoků. Po grilování necháme maso chvíli na talíři odpočinout, aby do sebe vtáhlo zpět šťávy, které se grilováním uvolnily, a nepromáčeli nám housku. Mezitím si rozkrojíme housky a necháme na grilu na chvilku z vnitřních stran otoustovat. Nakonec vrstvíme spodní polovinu housky s kečupem, salát, maso se sýrem, kolečka cibule, plátek kysele okurky, plátek rajčete a majonézou pomazaná horní část housky.

recepty/hlavni_jidla/hamburger.txt · Last modified: 2019/08/02 11:18 (external edit)