Na pečení se nejvíc hodí červené papriky, které jdou nejlépe loupat. Papriky dáme na suchý plech do trouby na maximum, necháme zčernat a poté je vyndáme a oloupeme zčernalou slupku. Jakmile papriky trochu zchladnou a splasknou jim puchýře, půjde slupka dolů skoro sama. Někdy se doporučuje papriky po vyndání uzavřít do igelitu, aby se ještě trochu spařily, ale není to nutné. Slupku na paprikách nenecháváme moc dlouho, aby nezískaly moc intenzivní kouřovou chuť. Papriky dále rozpůlíme a zbavíme jadřinců.
Balkánský sýr nastrouháme nahrubo, přidáme dva stroužky česneku, najemno nakrájené bylinky a trochu olivového oleje. Směs důkladné promícháme a dáme na poloviny paprik, které jsme položily na olejem vymazaný plech. Vše necháme na pár minut v troubě zapéct.
Podáváme s bílým pečivem, nejlépe s čerstvou bagetou.