====== Špagety carbonara ====== ==== Ingredience pro 4 porce ==== * 500g špaget * 3 strouzky česneku * 5 žloutků * 200g proscutto/panchetta * 100g parmezánu * máslo * olivový olej * sůl * pepř ==== Postup přípravy ==== Ve velkém hrnci vroucí osolené vody uvaříme těstoviny al dente. Mezitím pancettu nakrájíme najemno, ve velké pánvi rozpálime olej a jemně v něm osmažíme kousky proscutta a plátky česneku (asi 5 min). Nastrouháme sýr a se žloutky promícháme vidličkou v misce, opepříme čerstvě mletým pepřem. Uvařené těstoviny vložíme do pánve a promícháme. Pánev odstavíme a přidáme k těstovinám vajíčka se sýrem. Těstoviny promíchávejte, aby se obalily vaječnou směsí. Ta díky teplu sálajícímu z těstovin zhoustne. Neměla by se ovšem začít srážet. Podle potřeby přidáme ještě pár lžic vody z těstovin, ale jen tolik, aby byla omáčka hedvábná, nikoli vodnatá. Je-li třeba, dopepříme.