This shows you the differences between two versions of the page.
Both sides previous revision Previous revision Next revision | Previous revision | ||
recepty:hlavni_jidla:roastbeef [2023/11/09 16:33] matt |
recepty:hlavni_jidla:roastbeef [2024/09/12 08:51] (current) matt [Postup:] |
||
---|---|---|---|
Line 6: | Line 6: | ||
* > 1Kg nízký roštěnec | * > 1Kg nízký roštěnec | ||
- | * 2PL plnotučna hořčíce | + | * 3PL plnotučna hořčíce |
+ | * 2PL hrubozrná hořčíce | ||
* 1PL dižonská hořčíce | * 1PL dižonská hořčíce | ||
- | * 1PL hrubozrná hořčíce | ||
* wolchester | * wolchester | ||
* olivový olej | * olivový olej | ||
Line 20: | Line 20: | ||
==== Postup: ==== | ==== Postup: ==== | ||
- | Nízký roštěnec potřeme olivovým olejem, zavakuujeme a dáme minimálně na týden do nulové zóny stařit. Z nízkého roštěnce uděláme pomocí provázku kompaktní blok. Použijeme roládové vázání (pokračující provázek vedeme spodem). Do masa vmasírujeme sůl a čerstvě namletý pepř a počkáme až získá pokojovou teplotu. Maso krátce, ze všech stran, osmahneme na rozpalené pánvi (celkově 5minut), tak aby se zatáhlo a nepouštělo šťávu. Potřeme směsí hořčíc a wolchestru a vložíme do trouby. | + | Nízký roštěnec odblaníme, potřeme olivovým olejem, zavakuujeme a dáme minimálně na týden do nulové zóny stařit. Z nízkého roštěnce uděláme pomocí provázku kompaktní blok. Použijeme roládové vázání (pokračující provázek vedeme spodem). Až získá maso pokojovou teplotu, krátce jej ze všech stran osmahneme na rozpalené pánvi (celkově 5minut), tak aby se zatáhlo a nepouštělo šťávu. Do masa vmasírujeme sůl a čerstvě namletý pepř, potřeme jej směsí hořčíc a wolchestru a vložíme zabalene v alobalu do trouby. |
- | Na sondě nastavíme maximální teplotu středu na 53 °C a teplotu v troubě nastavujeme vůči teplotě středu následovně. | + | Na sondě nastavíme maximální teplotu středu na 54 °C a teplotu v troubě nastavujeme vůči teplotě středu následovně. |
^ Teplota středu ^ Teplota trouby ^ | ^ Teplota středu ^ Teplota trouby ^ | ||
| <30˚C | 110˚C| | | <30˚C | 110˚C| | ||
| <40˚C | 90˚C| | | <40˚C | 90˚C| | ||
- | | >40˚C | 65˚C| | + | | >40˚C | 64˚C| |
- | Při každé změně teploty troubu důkladně odvětráme. Pečení trvá zhruba 1h. Poté maso přikryjeme alobalem a při teplotě asi 50-55˚C 2h táhneme. | + | Při každé změně teploty troubu důkladně odvětráme. Pečení trvá zhruba 1h. Poté maso při teplotě 54˚C cca 2h táhneme. V této fázi se dostane teplota středu až na 56˚C. |
Podáváme s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou. | Podáváme s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou. |