This shows you the differences between two versions of the page.
Both sides previous revision Previous revision Next revision | Previous revision | ||
recepty:hlavni_jidla:pecena_kridla [2018/10/22 19:49] matt |
recepty:hlavni_jidla:pecena_kridla [2020/01/03 12:59] (current) matt |
||
---|---|---|---|
Line 1: | Line 1: | ||
=====Pečená křídla===== | =====Pečená křídla===== | ||
- | Nejprve si připravíme [[recepty:marinady:curry|marinádu]]. Kuřecí křídla necháme marinovat asi 24 hodin. | + | Pečení křidýlek má dvě fáze: |
+ | |||
+ | - Fáze pomalého změknutí masa a vypečení kůže, kdy jde o to dostat maso do příjemně poživatelného stavu | ||
+ | - Fáze rychlého a prudkého zapečení s marinádou, kdy jde o vytvoření výrazné chuti a lepkavého povrchu | ||
+ | |||
+ | ===Fáze 1=== | ||
+ | |||
+ | * Křídla promícháme s trochou oleje, soli a pepře. | ||
+ | * Pečeme nejlépe 2 hodiny při 120°C (nebo 1 hodinu při 150°C). Nezakrýváme, nepodléváme, prostě je jenom vyskládáme na plech a vložím do trouby. | ||
+ | * Připravíme sladkou marinádu, například [[recepty:marinady:curry|curry]]. | ||
+ | * Pokud by po dvou hodinách vypadaly pořád ještě bledě, zvýšíme teplotu na 150 stupňů a krátce pečeme, asi 10-15 minut. | ||
+ | * Jedno křídlo zkušebně otestujeme, zda je maso dost měkké a jde bez násilí odejmout od kosti. Pokud ne, pokračujte ještě zhruba čtvrt hodiny v pečení. | ||
+ | |||
+ | ===Fáze 2=== | ||
+ | * Na předpečená křídla lžící pečlivě rozlijeme připravenou marinádu a pečeme 10 minut na 200°C. | ||
+ | * Znovu křídla přemažeme výpekem ze dna pekáče a pečeme 5-10 minut na 200°C. | ||
+ | * Vyndáme z trouby a opět přemažeme výpekem ze dna. | ||
+ | * Necháme 5 minut odpočívat | ||
- | Kuřecí křídla nasolíme a naskládáme do pekáče, přelijeme marinádou, přikryjeme alobalem a pečeme asi 45 minut zhruba na 150 °C. Poté maso odkryjeme a necháme asi 15 minut dopéct na vyšší teplotu, aby se vytvořila kůrka. Já osobně preferuji křidélka mazlavější. |